SK Spartak Příbram - FK Neratovice-Byškovice 4:1 (2:1)

13.09.2015 16:09

Los 6. kola nás zavál do vzdálené Příbrami, kde jsme v souboji dvou týmů, které dosud neztratily ani bod, narazili na domácí Spartak. Do krásného areálu jsme dorazili včas a až na dlouhodobé marody kopletní, a tak jsme mohli vyběhnout v podobné sestavě, jako ve středu na Mělníku.

                                                        Helík

Jindřich (64' Janatka)      Makovský                Tichý                  Urban (64' Brodský)

Fingerhut (64' Zahradníček)    Škoda         Stanislav (64' Šťovíček)    Strniště

                                 Plaček (49' Jašurek)    Němec (60' Miřatský)

S velikým očekáváním jsme nastupovali do zápasu. Do zápasu, ve kterém jsme podle předpokladů měli narazit na dosud nejsilnějšího soupeře, a který měl ukázat, zda máme opravdu na to, abychom hráli v soutěži o nejvyšší pozice. Utkání mělo hned od úvodu úplně jiné parametry, než ta předchozí. Soupeř byl velmi dobrý - pohyblivý, důrazný, organizovaný. Ale my jsme nezaostávali. V prvních minutách to bylo z naší strany trochu bojácné a hrálo se na naší polovině. Když už to vypadalo, že se z tlaku vymaníme, procpal se hráč soupeře individuálně středem naší obrany až před Helčuse, který ho při pokusu o kličku podrazil a kopala se penalta. Tu soupeř proměnil, a tak jsme byli hned ve 4. minutě o gól pozadu. Od této chvíle se hra vyrovnala a na obou stranách se střídaly pasáže, ve kterých byl jeden či druhý tým lepší a vytvořil si i šance. Naše první velká přišla ve 13. minutě, kdy Fingi trefil po Stanišově centru z blízkosti bohužel jen břevno. Z další šance před naší brankou byl bohužel hned druhý gól. Nejprve Fíla s Ádou výborně překazili průnik domácího útočníka, ale následný roh už jsme pokrýt nedokázali a bylo to o dvě branky. Vývoj nás ale nepoznamenal, naopak to vypadalo, že kluci jdou do zápasu s ještě větším zaujetím. Od soupeřova gólu jsme totiž převzali otěže na hřišti a vytvořili si krátký tlak ve vápně. Dvě střely z dobrých pozic ve vápně ale byly zblokovány. Sníženo bylo až ve 24. minutě, a to po trochu náhodné akci: Fingi odkopl z hloubi naší půlky, míč si po chybě stopera našel Něma, zařadil rychlost a mezi nohama prostřelil gólmana. 2:1. Od této chvíle náš tlak zesílil a vytvořili jsme si dobré příležitosti: Něma ale střílel z úhlu bombou nad a Fingi ve výborné pozici netrefil pořádně míč. Nebezpečno ale bylo i před naší bránou, kde musel proti šanci soupeře předvést neuvěřitelný dvojzákrok Helčus. To se mu podařilo, a tak jsme poslední šanci poločasu měli my, ale Něma po autovém vhazování netrefil zařízení.

 

První poločas celkově nabídl výborný fotbal - s oboustranným nasazením a hlavně kvalitou. Bylo se na co dívat a diváky musel zápas bavit. Do druhé půle jsme nastoupili beze změn v sestavě a doufali jsme, že udržíme tempo z první půle a ve finální fázi se nás bude před oběma brankami držet štěstíčko. Odhodlání otočit vývoj v kabině rozhodně nechybělo! Nezačali jsme ale nejšťastněji a hned z prvního útoku Spartaku byla velká šance, kterou ale včasným návratem překazil Fingi. Rychlý návrat si musel zopakovat i o dvě minuty později, kdy díry v naší obraně po vyjetí Ády využil soupeř k rychlému útoku. Helčus unikajícímu útočníkovi včas skočil pod nohy, ale ten nahrával na druhou stranu svému spoluhráči. Tam ale Fingi v souboji 1 na 1 před prázdnou bránou uspěl. V 6. minutě se karta opět obrátila a byli jsme to my, kdo mohl vstřelit gól. Něma se výborně dostal důrazem k míči a následně mu byl odpískán nesmyslný faul, když byl v držení míče. To trochu přililo olej do ohně, protože tím byla překažena naše gólová šance. My jsme se trochu přestali soustředit na hru a soupeř mohl okamžitě trestat. Hlavička z dobré pozice ale naštěstí mířila vedle. Ve 14. minutě jsme se opět rozčilovali na sudího, když byl při své individuální akci evidentně faulován Staniš, ale nepískalo se. Následně měl dvě dobré šance Strny, ale při střele zpoza vápna i při akrobatickém zakončení po rohu šel míč zhruba metr nad. Jak je zvykem, následovala akce domácích. Helčus ale krásnou střelu zpoza vápna ještě lepším zákrokem vytáhnul na roh. Hra měla spád a my jsme kontrovali hned vzápětí Ádovým nákopem na Fingiho, ten dal před bránu na Němu, ovšem náš střelec se hlavou do brány netrefil. A tak bylo z další akce zle. Soupeř předvedl rychlou akci, na jejímž konci byl centr na neobsazeného útočníka, a ten se hlavou k tyči nemýlil. Něma byl vykázán ze hřiště, protože si neodpustil nemístné poznámky k neodmávanému ofsajdu předcházejícímu gólu v naší síti. I tak jsme si ale zásluhou Staniše vytvořili další dobrou šanci, ale bránu jsme zase netrefili. A tak přišla 26. minuta, nešťastný zákrok Ády, za který obdržel nesmyslnou červenou kartu a konec nadějí. Poté na hřišti hodně plály emoce, a tak jsme raději vystřídali i Staniše, Fingiho a další vznětlivé povahy. Zápas se poté už jen dohrával a my jsme dostali závěrečný gól.

 

V první půli, dokud se hrál fotbal, šlo o utkání vynikající úrovně, ve kterém byly k vidění pěkné kombinace (zejména ze strany domácích) i pěkné individuální akce (zejména ze strany naší). Spartak prokázal větší kvalitu v zakončení, takže vedení bylo zaslouženě na jeho straně. Během druhého poločasu ovšem trojice delegovaných sudích dokázala udělat ze zápasu bramboračku a fotbal dokonale pohřbít. Červená karta pro našeho kapitána je směšná a její popis v zápise o utkání ještě směšnější. Tím nechci nijak zlehčovat zranění domácího hráče, které je velmi nepříjemné a celý náš tým mu přeje co nejrychlejší uzdravení a návrat na trávníky! Druhou stranou mince jsou ale naše reakce na sporné výroky rozhodčího. Je jasné, že život ani fotbal není pokaždé spravedlivý, ale není nutné hledat za každou cenu chyby někde, kde nejsou. Zbytečně jsme se nechali rozhodit z koncentrace v klíčových okamžicích zápasu, který zdaleka nebyl ztracený. Je jasné, že některé zákroky byly nesprávně posouzeny v náš neprospěch, ovšem 2 špatně posouzené akce nám NESMÍ zkazit celý zápas. Pokud se chceme posunout opět o kousek dál, je nutné hledat chybu především v sobě samotném. Svého soupeře nezměníš, a když tě někdo bude chtít poškodit, tak to prostě udělá. I z prohraného zápasu, kde tě navíc rozhodčí řeže jako prkno se ale dá vyjít se vztyčenou hlavou a jako morální vítěz. To se nám bohužel dnes nepodařilo. Je NEPŘÍPUSTNÉ, aby hráč musel být pro nadávky rozhodčímu střídán. Ať se na hřišti děje, co se děje, je nutné uchovat si hrdost a důstojnost a nesnížit se k nesportovním projevům, které nakonec v očích diváků udělají morální odpad z nás, ač by si to zasloužil někdo úplně jiný. Tím, že se uchýlíme k hádkám a sprostým nadávkám, se jenom snižujeme na úroveň takových zoufalců, jakým sudí Glogar bezpochyby je.

Až na disciplinární prohřešky jsme s výkonem a přístupem týmu spokojeni a děkujeme všem hráčům za odvedenou práci!

Výkon týmu: 7/10

Góly:

4' 1:0 soupeř z penalty po průniku středem naší obrany a faulu Helčuse

18' 2:0 soupeř po rohovém kopu. První střelu ještě Helčus odvrátil, druhou ale Áda při odkopu z brankové čáry trefil pouze do hráče a do sítě

24' 2:1 Něma (Fingi) - Nevypracovaná akce - odkop a dál už si to Něma vybojoval

55' 3:1 soupeř po úniku po straně, centru a zakončení hlavou

? 4:1 soupeř ?